ISZTAMBULTRANSZFER™ | HUN: +36/70 513 3867 | TR: +90 (532)431 26 71 | e-mail: info@timzan.com
IDEGENVEZETÉS / EGYÉB PROGRAMOK

Hippodron tér (lóversenypálya):

A Hippodrom tér, amit a mai modern városban Sultanahmet térnek hívják, története i.u. 1.századig vezet vissza. A Római időkben Konstantinápoly varosában három fontos központ volt. Egyik a vállási központ, az Hagia Sophia, masódik  uralkodói központ, a Palota, a harmadik pedig a népnek a központja volt, a Hippodrom tér. 

Sporteseményeken, ünnepléseken, felkeléseken, végzéseken és lóversenyeken pályaként, arenaként  használták. Száz ezer fős hippodrom méretei 480 m. x  171 m. volt. Ma csak 3 oszlop látható a téren. Konstantin Oszlop, Kigyós Oszlop és Egiptomi (Teodosiusz) Obeliszk.  12.sz.-ban negyedik keresztes hadjárat kosztogatása miatt a híres 4 lovas bronz szobor és Konstantin oszlopának a domborműves külső díszei ma Velencében St.Mark téren látható.  

A tér északi oldalán Német kút látható ami II.Vilmos csaszár ajandékozta a 2.Isztambuli látogatása alkalmával. A tér környékén, Topkapá Palota, Hagia Sophia, Topkapi Palota, Kék Mecset, Ciszterna Bazilika, Ibrahim Pasa Palotája (Török és Iszlám kultúra Muzeum) található.

Hagia Sophia:

A bizánci építésű hajdani ortodox bazilikát később mecsetként használták, ma múzeumként látogatható. A mai Hagia Sophia és előzményei neve kezdetben csak Nagytemplom (Megalé Ekklészia; Ecclesia Magna) volt. Az akkori általános közvélekedés szerint nem volt hozzá fogható méretű templom az egész korabeli „keresztény világ”-ban. Az Hagia Sophia az utolsó jelentős alkotása a késő ókori építészetnek, és egyben az első képviselője annak a specifikusan bizánci architektúrának, melynek szellemében az épület domináns eleme a kupola.

Topkapi:

Isztambul egyik legizgalmasabb, legrejtélyesebb látnivalója a Topkapi, vagy Ágyúkapu palota – mely szinte már város volt a városban –, s amely Isztambul talán legszebb kilátással büszkélkedő részén, az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger közti kiszögellésen, az ún. Szeráj Csúcson fekszik. A négy udvart és számos épületet magában foglaló komplexum tökéletesen elszeparált világában éltek és kormányoztak az Ottomán Birodalom szultánjai 1465 és 1853 között. A Topkapi, melyet II. Mehmed szultán, Konstantinápoly meghódítója építtetett, rezidenciaként, állami adminisztratív és oktatási központként is szolgált a XIX. század közepéig. Ekkorra azonban elavulttá vált, így a szultán és udvartartása átköltözött a Boszporusz partján álló Dolmabahce palotába. De a kincstár, Mohamed próféta szent relikviái és az állami archívum továbbra is a Topkapiban maradtak. Az Ottomán Birodalom összeomlása (1922) után a szerájt Musztafa Kemal Atatürk, az új török állam vezetőjének utasítására múzeummá alakították (1924).

Kék Mecset:

A híres Kék mecset tökéletesen tükrözi Isztambul nagyszerűségét, eleganciáját, gazdagságát. Ahogy kiérünk a Sultanahmet térre, s elénk tárul az egymással rivalizáló két fenséges épület, a rózsaszín pompában fürdő Hagia Sophia, s vele szemben a kecses Kék mecset, tökéletesen átérezhetjük az egykor hatalmas, gazdag és rettegett Oszmán Birodalom minden szívdobbanását. Itt azonnal megértjük, átérezzük azt a hatalmat, gazdagságot és előkelőséget, melyet fénykorában birtokolt.

E gyönyörű épületet I. Ahmed szultán építtette 1609-16 között, s innen származik eredeti neve is, a Sultan Ahmed mecset, törökül Sultanahmet Camii, mely közkeletű nevét páratlan kék színű izniki csempéiről kapta, melyek belül borítják falait. A hatalmas épületkomplexum magában foglalja építtetőjének sírját, egy medreszét (vallási iskola) és egy menedékházat is.  

A Kék mecset mintegy válaszként épült meg a XVII. század elején, feleletként a vele szemben elhelyezkedő bizánci eredetű Hagia Sophiára, bizonyítva az ottomán kori építészet páratlanságát és nagyszerűségét. A mecsetnek 8 kupolája és 6 minaretje van, s a rossz nyelvek szerint azért kellett kettővel több, mint a Hagia Sophiának, hogy ezzel is hangsúlyozzák az ottomán kor kimagasló építészeti tökéletességét.

A mecset lámpáit egykor drágakövek és aranyozás díszítette, s nem volt ritka, hogy a drága üvegtálak között strucctojásra és kristálygömbökre bukkanjon az ember. A drága díszítést azóta eltávolították, s különféle múzeumokba szállították.

Pierre Loti negyed:

Van Istanbulban egy negyed, amit a köznyelv máig Piyer Lotinak hív. A nevét egy francia tengerész és író - valódi nevén Louis Marie-Julien Viaud-ról (1850-1923) kapta, akinek az írói álneve volt a Pierre Loti. Istanbul hatalmas város, igazi metropolisz, ahol az Eyüp kerületben kell keresnünk a Piyer Loti-t, az Aranyszarv-öböl európai oldalán, a régi bizánci falakon kívül.
Kilátás a teraszról:

A francia regényíró 1876-ban járt először Törökországban, és hamarosan a törökök lelkes barátja lett. Egykori villája helyén ma kávéház és bazár található, ahonnan csodaszép kilátás nyílik Istanbulra.

Dolmabahce palota:

A Boszporusz nyugati, európai partján fekvő leglátványosabb palota a Dolmabahce sarayi, mely 1843-1856 között, I. Abdul-Medzsid szultán rendeletére épült, felváltva ezzel a Topkapi palota szultáni rezidencia jogkörét. 1856-1923 között a Dolmabahce palota volt az Oszmán Birodalom adminisztratív központja. Az építkezés ötmillió ottomán mecidiye aranypénzt (35 tonna arany) emésztett fel; csak aranyfüstből tizennégy tonnát használtak fel a 45.000 négyzetméter alapterületű palota mennyezetének borítására. A palota összes órája Atatürk halálának időpontját, 9 óra 5 percet mutat ma is. A palotában 285 szoba, 46 terem, 6 hamam (török fürdő), és 68 illemhely van.

Ázsia és a szerelmesek hegye:

Egészen elképesztő kilátás nyílik innen egyébként is a Boszporuszra, de pároknak ez hagyományosan kötelező program Isztambulban.

Esti hajókázás:

Romantikus városnézés a vízen ringatózva

2006. november 6-án XVI. Benedek pápa is felkereste a Sultan Ahmed mecsetet, ahol cipőjét levéve imádkozott; ez a történelem második pápai látogatása volt egy iszlám imahelyen.

Kíváló programokat tudunk biztosítani akár baráti társaságok / párok / turista csoportok, akár egyéni utazók részére is.

Magyar nyelvű idegenvezetés reggel 9:00-17:00 óráig, amely tartalmazza: Topkapi, Kék mecset, Hagia Sofia. Hippodron. Az ár 10 főig 150 EUr, 10 fő felett 180 EUR. Találkozás előre egyeztetett helyszínen reggel 9:00 órakor. Az ár nem tartalmazza a múzeumi / helyszín belépőket. 

Belépő árak:
Topkapı 30 Lira
Hagia Sophia 30 Lira
Dolmabahçe 30 Lira
Szisterna 20 Lira

Családoknak / baráti társaságoknak további remek szabadidős programajánlataink:

Török este vacsorával: 35 EUR/fő, amely tartalmazza a szállodából a helyszínre az oda vissza transzfert is. A program minden nap elérhető 21:00-23:00-ig

Hajókirándulás török estével, vacsorával egybekötve a Bosporuson: 21:00-24:00 óráig. A transzfert tartalmazza az ár, 60 EUR/Fő.